Лий Уикс – женският вариант на Джеймс Патерсън

Лий Уикс – женският вариант на Джеймс Патерсън

9 април 2021
  • Сподели:

Лий Уикс е родена в Девън, Англия. Майка й е медицинска сестра, баща й детектив. Но не професията на бащата предопределя интереса й към тъмния свят на престъпността. В историите, които ще напише по-късно, заляга нейният собствен живот и тежките й преживявания. „Всички носят част от мен“, казва тя за романите си.

А животът й наистина предлага богат материал с множеството трудности и преврати. Неприятностите на момичето започват още през ученическите години, когато става жертва на сексуално насилие и тормоз от страна на учители. Това я принуждава от четиринайсетгодишна  да започне да бяга от училище, прекарвайки времето си по кафенетата, за да не научат родителите й. На 17 години напуска колежа по изкуства, в който се е записала, и прекарва следващите седем години в странствания - първо заминава за Швеция, после се мести във Франция и известно време живее в Париж, а след това една година работи по барове в Германия. Накрая с неин приятел си купуват еднопосочни билети за Хонконг, където нещата тръгват в истински унищожителна посока – там тя попада под влиянието на наркотиците, което й докарва куп проблеми. Най-сериозният от тях е срещата й с триадите, които я превръщат в сексуална робиня в нощен клуб, за да изплати дълговете си.

По-късно тя си спомня: „Веднъж един детектив ми каза да се прибера и наистина трябваше да го послушам, така щях да си спестя преживяване близо до смъртта, но тогава никога нямаше да имам материал за книгите си.“

В крайна сметка младата жена успява все пак да се измъкне с помощта на виден адвокат от Хонконг и се връща у дома. Подлага се на метадонова терапия срещу пристрастяването си към хероин и завършва образованието си. Работи известно време като учител по английски и личен фитнес треньор. През 1983 г. се омъжва за приятеля си от колежа Пол Уикс и двамата се преместват в Лондон. Раждат им се две деца – Джини и Робърт. Развеждат се 20 години по-късно. След развода Лий Уикс се захваща да пише, за да се справи с паричните си проблеми. Опасните премеждия от ранната й младост се превръщат в горивото, дало пламък на първите й творчески опити.

Първият ѝ роман „The Trophy Taker“ (Колекционерът на трофеи) от поредицата „Детектив Джони Ман“ е издаден през 2008 г. Главният герой, хонконгският детектив Джони Ман, е героичната версия на самата писателка. Романът бързо се превръща в бестселър и става причина авторката да бъде наречена „женския вариант на Джеймс Патерсън“.

Поредицата с главен герой Джони Ман съдържа четири книги, две от които достигнаха до българските читатели благодарение на нашето издателство.

До края на месеца те могат да бъдат ваши на промоционална цена в компанията на един от най-добрите образци на шведското крими – смразяващия трилър „Татуираният торс“ на Хелене Турстен.